AGIA

Blog

L’arribada de les criptomonedes i el paper que jugaran dins el sector immobiliari

 Fins fa poc, el mercat de les criptomonedes només es limitava a algunes operacions comercials puntuals i en la transacció de divises, sent una moneda digital sense valor aparent, ja que originàriament es desconeixia el seu veritable potencial. Tot i la davallada generalitzada que estan vivint actualment les criptomonedes, es preveu que en un futur les monedes digitals s’utilitzin en les activitats de sectors econòmics com el comercial o el financer, oferint un nou mètode de pagament xifrat. A més, altres criptomonedes com Etherium o Riple s’estan obrint pas com a un mitjà d’intercanvi transaccional, oferint diverses possibilitats de pagament digital. De fet, actualment les criptomonedes s’han convertit, més enllà de la seva funció com un mitjà d’intercanvi monetari, en un instrument molt útil per lluitar contra el frau i facilitar la compravenda de béns de tot tipus, inclosos els immobles.

El món de les criptomonedes i la seva relació amb la tecnologia Blockchain

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) està al corrent de quines aplicacions poden tenir les criptomonedes en el futur del sector immobiliari. No obstant això, per entendre la seva utilitat, abans és necessari posar-se en context definint el concepte de “tecnologia Blockchain”.

Anomenada col·loquialment com “cadena de blocs”, es tracta d’un llibre de comptabilitat digital que registra les transaccions que s’han realitzat des d’un indret determinat. La particularitat de la tecnologia Blockchain és que permet a cadascuna d’aquestes transaccions col·locar-se en forma de cadena successiva de blocs codificats, de manera que els moviments bancaris es poden dur a terme “d’un compte a un altre” amb una major seguretat i privacitat. En aquest sentit, el mitjà de pagament que s’utilitza en aquesta tecnologia és la criptomoneda, que no és més que una evolució de les monedes físiques tradicionals, adaptades al món digital.

L’evolució dels contractes en format paper a “contractes intel·ligents”

l'arribada de les criptomonedes i el paper que jugaran dins el sector immobiliari

Que el sector immobiliari està vivint una constant evolució gràcies a les noves tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC),  és una realitat que l’AGIA té molt present. De fet, en relació amb el món de les criptomonedes, actualment ja existeixen immobiliàries que utilitzen plataformes digitals per comprar, vendre o llogar propietats, utilitzant bitcoins com a moneda de pagament. Països com Estats Units, per exemple, ja han començat a incloure en els serveis immobiliaris d’algunes agències l’opció d’operar amb criptomonedes. Més enllà del bitcoin, que només s’utilitza en les transaccions immobiliàries, existeixen criptomònades, com és el cas d’Etherium, que permeten l’intercanvi de tot tipus de dades i documents, a més d’incloure el concepte de “contractes intel·ligents”.

Aquesta és, de fet, una de les novetats que es poden introduir en pocs anys en el mercat immobiliari a escala mundial. Els contractes intel·ligents permeten complir-se de forma automàtica una vegada que les dues parts acceptin les condicions de l’acord. I a través de quin mitjà s’automatitzen els contractes intel·ligents? Fàcil. Amb programes informàtics. D’aquesta manera, per al compliment de les clàusules del contracte ja no farà falta la figura d’un intermediari com una notaria, un fet que reduirà notablement els temps i els costos de gestió. Així mateix, en el cas que no es respecti algun dels punts de l’acord, el software actuarà en conseqüència de forma automàtica, prenent les mesures legals que corresponguin. Un nou sistema que facilitarà l’intercanvi d’informació entre la immobiliària i el client.

Quina rebuda poden tenir les criptomonedes en el mercat immobiliari andorrà?

Després que el gran “boom” de les criptomonedes hagi arribat a països com Noruega, Emirats Àrabs, a més a més, d’Estats Units, l'arribada de les criptomonedes i el paper que jugaran dins dels sector immobiliariun altre dels països on es podrien preveure operacions amb monedes digitals, en un futur no gaire llunyà, és Andorra. Des de l’AGIA es creu que, a falta que es regularitzi una llei que permeti la utilització de criptomonedes, el Principat podria ser un dels següents països a fer el pas, gràcies als avantatges fiscals que poden obtenir tant els inversors estrangers com els emprenedors que arriben al país.

Sempre dins del marc legal, amb criptomonedes com el bitcoin es podran adquirir propietats de forma instantània (sigui amb operacions de compravenda o lloguer) en un sol clic, sense importar el lloc on s’estableixi la persona o l’entitat que efectuï o rebi el pagament. D’aquesta manera, s’obrirà una nova forma de negoci per a les immobiliàries on s’explotaran encara més els recursos que ofereix la xarxa. Així, en les operacions de compravenda, el comprador podrà realitzar la transferència de criptomonedes amb el mateix mòbil. A continuació, només caldrà que l’API en qüestió certifiqui que ha rebut la transferència i tancar l’escriptura de la propietat, figurant el muntant total equivalent en euros.

D’altra banda, s’haurà de tenir en compte que el valor de les criptomonedes és variable. D’aquesta manera, la persona que obtingui beneficis amb l’augment del valor de la moneda digital, haurà de pagar els impostos corresponents d’acord amb els guanys obtinguts. No obstant això, el futur del sector immobiliari sembla estar realment lligat a les criptomonedes i estem segurs que no passarà molt temps fins que aquest nou model de gestió transaccional arribi al Principat.