AGIA

Blog

Consells a tenir en compte a l’hora d’estalviar en calefacció.

Tot i que encara no hem entrat a l’hivern, les temperatures ja comencen a ser més baixes, amb dies que alternen el Sol amb amenaces de neu, fet que ens descol·loca a l’hora de vestir-nos o aclimatar la nostra llar.
És per això que des de l‘AGIA us volem donar algunes recomanacions per mantenir la casa a una temperatura adient a la confortabilitat que busquem en la nostra llar.

 

  • En primer lloc, abans de començar la temporada d’hivern és important fer un repàs a la instal·lació de la calefacció. Que estigui ben neta, és a dir, que estigui lliure del sutge que es produeix en la combustió, ja que si no tenim en compte aquest fet, el seu rendiment disminuirà i augmentarà la despesa sense obtenir l’escalfor òptima.

  • Quan els radiadors siguin calents els purgarem. Amb un tornavís o una eina adient, afluixem el caragol d’evacuació, deixant sortir l’excés d’aire fins que comenci a sortir aigua. Si hi ha algun radiador que no s’escalfa de manera uniforme, haurem de repetir l’operació. Un cop feta la purga de tots els radiadors, haurem de comprovar la pressió de la caldera, i si cal, tornar a omplir-la d’aigua. l’hora d’escalfar. Per tant, per evitar mals majors en les instal·lacions, farem un repàs de femelles i juntes, collant-les si cal.

  • Una altra acció prèvia que hem de recordar abans que ens enxampi el fred de ple, és repassar els aïllaments i possibles fugues d’aire calent, fet molt important, ja que s’estima que entre un 20% i 30% del consum de calefacció es deu a pèrdues de calor per finestres, portes i reixetes de ventilació. Algunes de les solucions que proposem són utilitzar rivets d’espuma o goma per evitar fugues, alhora que reduirem considerablement la factura de final de mes. Així doncs, recordeu: l’aïllament és la primera defensa enfront del fred.

millores energètiques

  • Una altra qüestió que hem de tenir en compte és acceptar que durant els mesos els mesos més freds no podem anar en màniga curta per casa sense una repercussió econòmica en la factura de calefacció. La temperatura de confort en la nostra llar és entre els 19° i 21?°C. Per tant cal tenir en compte que l’augment d’un grau en la temperatura en el nostre termòstat, suposa un increment del 7% en el consum energètic, a més a més d’un increment d’emissions de CO2.

  • Una eina que s’ha convertit en imprescindible per al control de la despesa energètica és el termòstat. Amb aquest aparell aconseguim fixar la temperatura en diferents dies i franges horàries, ja que són programables. N’hi ha de diferents tipus i preus, i la seva instal·lació ha de ser correcta: entre 1,5 i 1,8 m del terra, en un lloc que no rebi llum solar directa i apartat de qualsevol font de calor o fred, així aconseguirem una mesura real de la temperatura.

  • Pel que fa a l’actuació personal i domèstica, recomanem una sèrie d’accions que redueixen el consum d’energia notablement. El que més ens interessa és no perdre la calor que hem aconseguit acumular a la llar. D’aquesta manera, mirarem de conservar-la el màxim possible.

  • A l’hora de ventilar la casa, no hauríem de tenir les finestres obertes més de 10 minuts (amb la calefacció apagada). Abaixarem les persianes al vespre quan el Sol s’amaga i les obrirem quan obtinguem l’escalfor de la llum natural. Tampoc és recomanable tapar els radiadors amb roba o altres objectes. Tanmateix, tancar les habitacions que no s’utilitzen ajuda a reduir la pèrdua de calor innecessària.

  • Finalment, alguns “truquets” que recomanem per aconseguir més sensació de confortabilitat seria posar catifes, reduint així la pèrdua d’escalfor a través del terra o col·locar panells reflectants a la part posterior dels radiadors. D’aquesta manera, l’escalfor rebota i es distribueix per tota l’estança. Una mesura que pot suposar un estalvi d’entre un 20% i un 30%.

  • Tot i aquestes mesures, no cal dir que accions tan simples com vestir roba gruixuda o preparar àpats calents acaben resultant essencials per aprofitar encara més l’escalfor que proporciona els sistemes de calefacció. I més en un país tan fred com és Andorra durant l’hivern.