AGIA

Blog

Estafes Immobiliàries: 10 consells per evitar-les

Tot i que molt sovint no s’acaba denunciant, cada vegada són més les persones que pateixen o han patit una estafa immobiliària, sigui durant un procés de compra o de lloguer. 
Davant d’aquesta problemàtica, des de l’AGIA et donem 10 consells que t’ajudaran a protegir-te davant d’aquestes situacions. 

1.Desconfia dels preus massa baixos:

Si un pis té un preu molt inferior al de mercat, pot ser un senyal d'alerta. És possible que el pis no existeixi, que tingui algun defecte greu o que el propietari no tingui els papers en regla. Un pis amb aquestes condicions, pot ser un esquer per aconseguir dades o diners de l'interessat.

2.Comprova la identitat del propietari o de l'agència

Abans de fer cap pagament i, amb la comprovació pertinent prèvia per part de l’agència immobiliària del DNI o CIF , verifica la seva autenticitat i possibles causes fraudulentes prèvies.

3.No paguis res per endavant sense veure el pis

Alguns estafadors demanen una paga i senyal o una fiança per reservar el pis sense ensenyar-lo. No caiguis en el parany i exigeix veure el pis abans de fer cap transferència.

4.Demana un contracte escrit i revisa'l bé

Un contracte escrit és la millor garantia per a les dues parts. Llegeix-lo amb atenció i assegura't que inclogui totes les condicions pactades, com el preu, la durada, les despeses, les clàusules de rescissió, etc.

5.Comprova l'estat del pis i els subministraments

Abans de signar el contracte, fes una visita al pis i comprova que tot estigui en bon estat i que funcioni correctament. Verifica que els agents immobiliaris disposin del certificat de no deute que es demana al gestor de la comunitat abans d’anar al notari.

6.Desconfia dels anuncis amb fotos genèriques o poc clares

Alguns estafadors utilitzen fotos d'altres pisos o d'internet per atraure els interessats. Si les fotos són poc nítides, repetitives o no mostren bé el pis, demana més imatges o millor encara, visita'l personalment.

7.No donis les teves dades personals ni bancàries sense garanties

Alguns estafadors intenten obtenir les teves dades personals o bancàries per fer-te càrrecs indeguts o suplantar la teva identitat. No donis aquesta informació sense estar segur de qui la demana i per a què la necessita.

8.Busca opinions d'altres usuaris o clients.

Una bona forma de saber si una agència és de confiança és buscar opinions d'altres persones que hagin llogat o comprat amb ells. Pots consultar les ressenyes de Google My Business, xarxes socials o altres portals especialitzats. 

9.Denúncia qualsevol intent d'estafa o frau

Si detectes algun anunci sospitós o reps alguna oferta fraudulenta, denuncia-ho a les autoritats competents i als portals on hagis vist l'anunci. Així ajudaràs a evitar que altres persones caiguin en l'engany.

10. Informa't bé sobre els teus drets i obligacions com a inquilí o comprador.

Abans de llogar o comprar un pis, informa't bé sobre els teus drets i obligacions com a inquilí o comprador. Així podràs defensar-te millor en cas de conflicte o reclamació.