AGIA

Blog

L’AGIA celebra la decisió dels comuns de cedir les dades de l’impost dels lloguers

Els comuns cediran a Govern les dades de l’impost dels habitatges. Finalment, després d’un mes de negociacions, l’AGIA, conjuntament amb la Comissió de l’Habitatge, ha aconseguit materialitzar el que, sens dubte, ha estat un dels grans objectius del present curs.

 

Amb aquesta important fita, celebrada per l’AGIA i la Comissió de l’Habitatge, no només s’evidencia la tasca continuada d’ambdues entitats al capdavant de la Comissió, sinó que també s’aconsegueix fer pública una dada cabdal per poder oferir la màxima precisió en els resultats sobre l’evolució del sector immobiliari andorrà. Així, amb la publicació d’aquestes dades, es posa en valor les tasques que es duen a terme des de l’AGIA, mostrant el ferm compromís que es manté des del Col·legi per obtenir informació fidedigna sobre el sector immobiliari i, a la vegada, proposar solucions a les necessitats de la ciutadania.

Una decisió que beneficiarà l’evolució de l’estudi sobre el preu de lloguer a Andorra

Després que el passat mes de juny el Departament d’Estadística presentés un estudi sobre els preus del metre quadrat dels habitatges d’Andorra, actualment l’AGIA continua treballant en un estudi paral·lel que englobarà tots els àmbits del sector immobiliari andorrà.

En aquest sentit, la decisió presa pels comuns facilitarà l’obtenció d’informació més detallada, aportant dades que, fins ara, eren privades. Amb aquesta mesura, per tant, no només es millorarà l’estudi del sector que s’està portant a terme des de l’AGIA, sinó que també servirà per treballar en un informe final sobre cens dels immobles de lloguer buits que hi ha a les diferents parròquies del país.

Cal recordar que aquest estudi, es tracta d’una de les propostes que van ser presentades el passat 30 d’octubre en la reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge, que va comptar també amb la participació d’altres institucions com l’Acoda, l’APBI, Càrites i el Raonador del Ciutadà.

Establir una “estratègia nacional” pel sector immobiliari, un dels reptes de futur

L’última reunió de la Comissió va servir, en primer lloc, per constatar la necessitat de donar continuïtat a la Comissió, amb l’objectiu de regular la seva activitat a través d’un reglament, i també, per impulsar un estudi general que permeti donar a conèixer la situació del mercat del lloguer a Andorra. Unes accions que, segons el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, “permetran afinar molt més la política d’habitatge i establir una estratègia nacional per a tot el sector immobiliari”.

Per la seva part, l’AGIA, en l’última reunió de la Comissió, ha explicat que compta amb un gran volum de dades sobre l’estat dels immobles de lloguer, i ha indicat que treballarà conjuntament amb Estadística per aportar més llum sobre els temes que es plantegen. En aquest sentit, en la pròxima reunió de la Comissió, que tindrà lloc a finals de novembre, el Departament d’Estadística presentarà un informe amb dades dels habitatges buits que hi ha al Principat i el preu dels lloguers.

Unes accions que preveuen tenir un impacte sobre l’habitatge a mitjà i llarg termini

Els resultats dels estudis que s’estan realitzant des de la Comissió, aportaran més informació sobre el preu del lloguer i la disponibilitat d’habitatges, a mitjà i llarg termini. Aquesta és una de les reflexions que s’ha transmès des de Govern, afegint que una de les solucions per redreçar la situació podria ser impulsar noves construccions d’habitatges, així com rehabilitar els immobles que actualment es troben buits. Unes propostes que compten amb el suport de l’AGIA i que se sumen a altres mesures presentades per modificar la llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal. Unes accions, que sense cap mena de dubte, pretenen afavorir l’entrada al mercat de tots aquells immobles que actualment es troben desocupats.

No obstant això, perquè la nova llei pugui entrar en vigor, abans cal que la proposta sigui acceptada per l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Ocde