AGIA

Blog

L’AGIA rep la visita dels representants de la NAR a Europa, en el primer any de l’acord de col·laboració entre les dues institucions

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra, va rebre la visita aquest dimarts de dos dels representants de la National Association of Realtors (NAR), coincidint en el primer any de l’acord d’associació entre les dues institucions, signat el maig del 2018 a Washington.

conferencia Agia

La visita institucional de la NAR va comptar amb la presència de la seva representant a Europa, Hanne Segalowsky, i amb Alejandro Escudero, responsable de relacions internacionals de NAR Europa i LATAM. Des de l’organització immobiliària americana, que actualment la formen més 1,3 milions de membres a tot el món, es van destacar els nombrosos avantatges a nivell de marketing immobiliari i networking que s’ofereix als professionals andorrans perquè esdevinguin Realtors acreditats. En aquest sentit, des de la NAR es va posar especial èmfasi a la celebració de la convenció Realtors Conference & Expo, que tindrà lloc a San Francisco al novembre, esmentant que es tracta d’una “gran oportunitat per oferir més visibilitat al sector immobiliari del Principat dins del mercat internacional”.

Andorra, un dels països amb millors oportunitats de negoci

Segons va explicar Alejandro Escudero, l’acord d’associació signat entre la NAR i l’AGIA ha permès situar Andorra dins del mercat europeu i internacional, sent un Estat amb “un gran potencial per crear oportunitats de negoci”. Així mateix, una de les funcions que desenvolupa la NAR sobre els professionals immobiliaris del Principat és proporcionar els instruments i la formació necessària perquè puguin operar en qualsevol nínxol de mercat, gaudint del prestigi que suposa formar part d’aquesta comunitat de Realtors.

Una marca global generadora de confiança dins sector immobiliari

Presidents Agia i Fiabci

L’organització immobiliària compta actualment amb més de 100 acords amb institucions internacionals de 85 països, formant la xarxa de professionals especialitzats en el sector immobiliari més gran del món. Una dada que president de l’AGIA, Jordi Galobardas, va esmentar com una prova que les immobiliàries del país “no han de limitar la seva activitat únicament dins de les nostres fronteres, sinó pretendre exterioritzar el sector més enllà”. Així mateix, Galobardas va remarcar que actualment “països com Canadà i Estats Units estan mirant a Europa com una de les principals destinacions per invertir dins del sector immobiliari”, i ha assenyalat que, en aquest sentit “Andorra ha de jugar el seu paper”.

Per altra banda, la NAR compta amb més de 5000 Realtors acreditats fora dels Estats Units, i pretén seguir creixent en nombre de membres, oferint formacions i proposant activitats, amb l’objectiu d’aportar un valor afegit a la professió.

L’AGIA, per la seva part, és una de les 100 associacions que disposen d’un acord bilateral amb la NAR, que permet homologar la professió d’agent immobiliari com a Realtor. Així mateix, des de l’organització internacional es dóna especial importància als codis ètics a l’hora d’escollir les associacions que acreditin els agents immobiliaris com a Realtors. Un aspecte que també s’ha tingut en compte amb l’AGIA i que, segons va explicar Escudero “el gran potencial del col·legi i les seves bones pràctiques van facilitar l’acord entre les dues parts”. A més, tant Galobardas com Jordi Ribó van assegurar que el conveni d’associació amb la NAR “és un clar generador de confiança envers al sector immobiliari del nostre país, ja que els nostres professionals seran reconeguts amb la distinció de Realtors, de gran prestigi a nivell nacional i internacional.”

L’Art Hotel d’Andorra la Vella, escenari de les conferències d’OCPS Auditors & Consultors i la NAR

Agia Nar

El segon acte de la jornada va comptar amb les ponències de Lluís Otero, director d’Administració i Compliment Normatiu d’OCPS, i de la NAR, a càrrec de Hanne Sagalowsky i Alejandro Escudero. En la primera intervenció, Otero va comentar els motius pels quals els agents immobiliaris necessiten estar al corrent dels canvis que implica la nova llei contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme en el sector immobiliari.

Tanmateix, el director d’Administració i Compliment Normatiu d’OCPS, va exemplificar alguns dels mètodes que solen utilitzar les organitzacions de crim organitzat per blanquejar capitals i béns procedents de delictes greus, assegurant que “actualment la persecució del blanqueig està evolucionant amb noves normatives cada cop més estrictes”, amb l’objectiu d’obtenir més transparència fiscal en les activitats empresarials i legitimar la procedència de les transaccions. En aquesta línia, Otero va insistir que el compliment de la normativa contra el blanqueig de capitals passa per “implementar els processos de KYC (know your costumer) dins de cada empresa per identificar i certificar la identitat dels seus clients, per tal de prevenir qualsevol activitat fraudulenta d’aquest tipus”. A més, va remarcar que les agències immobiliàries a partir d’ara han de disposar del document ERI i d’un manual de prevenció de blanqueig actualitzat, amb els procediments a realitzar davant d’aquestes irregularitats. D’aquesta manera, no només permetrà a les immobiliàries seguir amb la normativa vigent, sinó també demostrar quin nivell de risc de blanqueig té l’organització

Conferencia Nar

Valorar la professió i la llicència com a Realtor

Per la seva part, en la ponència de la NAR es va posar en valor la professió d’agent immobiliari a Andorra, de manera que cadascun dels professionals en el sector se sentin “legitimats i respectats per la funció social que desenvolupen, en una de les majors inversions que ha d’afrontar una persona en la seva vida”. A més, Escudero va destacar que la idiosincràsia de la NAR es basa en la “transmissió de coneixements i l’aportació d’eines de formació de competència internacional”, remarcant que l’única manera d’accedir-hi és esdevenint Realtor. Uns avantatges que actualment poden gaudir tots els col·legiats gràcies al fet que a diferència d’altres països, ser agent immobiliari i poder operar com tal, a Andorra està regulat per una llei específica.

En la seva intervenció, Hanne Sagalowsky va explicar que un Realtor no es tracta únicament d’una etiqueta, sinó que darrere s’hi troba “un professional que es dedica i s’interessa per les necessitats del seu client, diferenciant-se clarament d’un simple venedor”, creant una atmosfera de confiança entre les dues parts.