AGIA

Blog

El paper de la dona en el sector immobiliari

Tradicionalment, el sector immobiliari s’ha caracteritzat per una important presència d’homes, però aquesta situació ha anat canviant en els darrers anys. Tant és així que diversos estudis confirmen el que avui dia ja és una realitat més que evident: el notable increment de la participació de les dones dins de la indústria immobiliària.

En aquest sentit, aquests mateixos estudis recalquen que el paper de la dona en el sector immobiliari resulta determinant, ja que poden aportar competències en acció com ara el desenvolupament de múltiples tasques en paral·lel, el sentit de l’estètica i la capacitat de comunicació amb el client, entre moltes altres.

L’increment del protagonisme de la dona en el sector immobiliari: una tendència mundial que es mantindrà en el futur

A tall d’exemple, durant el 7è Congrés Internacional de l’associació de dones professionals del sector immobiliari, celebrat a Sevilla, es va posar de manifest que actualment la quantitat d’operacions immobiliàries materialitzades per dones s’han incrementat en un 60%. Durant aquest congrés, que va comptar amb la participació de 270 professionals de 8 països diferents, la Federació Internacional de Professionals Immobiliaris (FIABCI Espanya i Europa) va tornar a recalcar la importància de fomentar el desenvolupament i la promoció de la figura de la dona dins del món immobiliari.

Des de la FIABCI es va insistir que “és responsabilitat de tots que la dona tingui cada vegada més protagonisme en el sector immobiliari”. Així, van recordar que malgrat l’èxit obtingut en els últims 5 anys i l’important increment d’operacions materialitzades per dones, encara hi ha molta feina a fer per equiparar el protagonisme femení en un sector caracteritzat històricament per una important presència masculina.

Així, des de la FIABCI es va reiterar que encara són molt poques les dones que desenvolupen càrrecs directius en les empreses, xifra que només representa un 9% del total.

Andorra i la dona en el sector immobiliari

Diferenciar-se, un factor determinant

A Andorra existeixen diferents exemples de dones que fa molts anys que treballen dins del sector immobiliari i que ara són un referent en aquest món. Algunes s’hi van endinsar de joves, per seguir amb el negoci familiar, d’altres es van incorporar més tard amb la motivació d’iniciar una carrera professional dins del món immobiliari.

En tots els casos, però, amb un element en comú: la dedicació, la perseverança i les ganes de superar-se dia rere dia. Sigui quin sigui l’exemple, aquestes professionals han seguit la seva pròpia trajectòria, utilitzant les eines adients per posicionar-se i alhora consolidar-se dins d’aquest món. Sempre mantenint una línia de treball estable, correcte i sense desviar-se del seu objectiu.

Gràcies a aquestes pioneres, el sector immobiliari d’Andorra gaudeix actualment d’un alt nivell de paritat, el qual es veu reflectit en les diferents immobiliàries del país i en la mateixa junta de l’AGIA.

La dona, un pilar essencial per l’evolució del sector

En diferents articles espanyols, però també d’arreu del món, parlen de la figura de la Sra. Carmen Panadero, coincidint que és un referent i una persona molt important en aquest sector. Com a presidenta i sòcia fundadora de Woman in real Estate (Wires), agència espanyola que fomenta la participació de la dona en el sector immobiliari, Panadero detalla que, a grans trets, la dona aporta talent, perseverança, visió innovadora, creativa i transversal.

D’altra banda, també recorda que la dona ja té una presència important en els nínxols més innovadors de la indústria immobiliària i que suposaran el veritable repte en els pròxims anys: model de ciutat i el creixement d’aquestes, sostenibilitat i resiliència del sector, “prop Tech” i innovació tecnològica, entre altres.

A banda, segueix dient que el repartiment de les professionals d’aquest sector està també canviant, i ja no solament les dones estan en les agències immobiliàries o en les consultories, sinó també en les promotores i constructores.

En les promotores, sobretot les de nova generació, les dones tenen un paper molt important. També indica que és en les constructores on la presència de la dona és encara insignificant.

Les xifres a escala mundial

Diferenciar-se, un factor determinant

En altres països, les xifres no varien molt pel que fa al paper de la dona en càrrecs directius. Així, tot i que la presència de la dona és cada cop més important, és indubtable que encara queda molt camí per recórrer. En aquest sentit, durant la segona trobada de la dona “Impacte i lliçons apreses en el sector immobiliari a Perú i Latam”, cita organitzada per ADI Perú i Women Ceo Perú, es va posar de manifest l’evolució de la participació de la dona en aquest sector i, sobretot, com el seu paper en llocs directius ha estat cada vegada més evident. Una evidència que no fa més que constatar que cada dia la bretxa de gènere en el món immobiliari es va escurçant més i més.

El que sí que també està canviant és la diversificació de les dones en el sector, ja que no solament les dones estan en les empreses immobiliàries, sinó també en d’altres com a les promotores i constructores. Però un fet indiscutible és que la participació de la dona en el món immobiliari ha augmentat considerablement en els últims anys.